Od dawna miałam ochotę na to ciasto. W końcu je upiekłam. Nie zawiodłam się, ciacho okazało się bardzo smakowite. Kakaowy biszkopt, krem z Nutellą, bita śmietana... jak tu nie chcieć dokładki;) Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu.
Źródło z moimi małymi zmianami.
Składniki (na formę 25x35cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
- likier kawowy (użyłam domowej roboty) + kilka łyżek wody
- lub espresso z rumem
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodajemy żółtka.
Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Mieszankę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt studzimy i nasączamy go likierem kawowym/kawą z rumem.
Masa budyniowa z Nutellą:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szkl. mleka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 3-4 łyżki Nutelli
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka.
Pozostałe mleko zagotować, następnie wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy.
Budyń przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy budyń. Kilka łyżek jasnej masy budyniowej odkładamy, przyda się później do bitej śmietany.
Do masy budyniowej dodajemy Nutellę i dobrze mieszamy.
Dodatkowo:
- ok. 16 szt. jasnych herbatników
- ok. 16 szt. kakaowych herbatników
- ok. pół słoika ulubionego dżemu (użyłam dżemu truskawkowego z rabarbarem własnej produkcji)
- 500g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao i starta czekolada do dekoracji
Na nasączony biszkopt wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy.
Układamy warstwę jasnych herbatników.
Smarujemy je cienko dżemem i przykrywamy warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem, wymieszać z odłożoną porcją jasnej masy budyniowej. Można dodać śmietan-fixa.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto posypujemy kakao i wiórkami z czekolady.
Smacznego życzą
Chyba też się skuszę na to ciasto! :)
OdpowiedzUsuń