Moje pierwsze dżemy. Do tej pory prym w ich robieniu wiodła moja mama. Teraz i ja postanowiłam się wziąć za ich produkcję. Na pierwszy ogień poszedł dżem truskawkowy. Ale że ja to ja, nie mogło być standardowo. Dżemy zrobiłam w trzech smakach - truskawkowo-rabarbarowy, truskawkowy z pomarańczą i kolejny z miętą i pieprzem. Wszystkie wyszły pyszne. Rabarbarowy najbardziej tradycyjny, z lekką nutą kwaskowatego rabarbaru, pomarańczowy z delikatną goryczką skórki pomarańczowej, miętowy pikantno-odświeżający (koniecznie spróbujecie truskawek z pieprzem!). Jak na pierwszy raz wyszły więcej niż zadowalające. Co nie znaczy, że kolejne nie będą jeszcze lepsze;)
Tym razem poszłam drogą nieco na skróty, użyłam cukru żelującego.
Znacie sposób na szybkie i łatwe przyklejenie papierowych etykiet na słoik? Trzeba je posmarować mlekiem i przykleić. Kleją się od razu i nie odpadają:)
Znacie sposób na szybkie i łatwe przyklejenie papierowych etykiet na słoik? Trzeba je posmarować mlekiem i przykleić. Kleją się od razu i nie odpadają:)
Składniki (na 2-3 słoiki dżemowe):
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
- 700g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
- 400 g rabarbaru jak najbardziej czerwonego
- 1 cytryna
- cukier żelujący
Truskawki i rabarbar kroimy na cząstki, mieszamy je z cukrem żelującym w proporcji zgodnie z informacją z opakowania, dodajemy sok z cytryny i skórkę z połowy owocu.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut często mieszając.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych, gorących słoików i dobrze zakręcamy. Odstawiamy dnem do góry. Dla pewności można zapasteryzować, czyli słoiki podgotować we wrzątki przez 20 min.
Dżem truskawkowy z pomarańczą
- 500g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
- 1 pomarańcza
- cukier żelujący
Dżem truskawkowy z miętą
- 500g truskawek (umytych, odszypułkowywanych)
- listki z 2-3 gałązek mięty
- mała łyżeczka świeżo i grubo mielonego pieprzu
- cukier żelujący
Dżem z pomarańczą i miętą przygotowujemy identycznie jak ten rabarbarowy, ale do pomarańczowego dodajemy sok i skórkę z jednej pomarańczy, a do miętowego drobno posiekane listki mięty i pieprz. Ważne, by pieprz był grubo mielony, dzięki czemu będzie lepiej wyczuwalny.
Smacznego życzą
Ależ przepysznie wyglądają - a etykiety bomba ;)
OdpowiedzUsuń