poniedziałek, 4 marca 2019

TOSKAŃSKA SAŁATKA Z FASOLI I TUŃCZYKA

               Niedzielne śniadanie. Jego pomysłodawcą był Mój K., za którym od jakiegoś czasu chodziła sałatka z fasoli i tuńczyka, jaką jeszcze jako student lubił sobie czasem przygotować. Wyszliśmy jego młodzieńczym wspomnieniom na przeciw, dzięki czemu zjedliśmy bardzo fajne danie, a ja poznałam popularną w Toskanii sałatkę. Początkowo byłam wobec niej nieco sceptyczna. To dosłownie tylko fasola, tuńczyk (który nie jest nawet obowiązkowy), cebula i zioła. Jednak finalnie okazała się bardzo smaczna, szczególnie z grzankami czosnkowymi. Jest pełna włoskich smaków, takich jak lubiana w Toskanii biała fasola, bazylia czy oliwa z oliwek. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nadaje się na szybki lunch, a z kieliszkiem wina i kromką dobrego pieczywa będzie stanowić idealny letni obiad.
Toskańską sałatkę przygotowaliśmy na podstawie wykonanego lata temu zdjęcia przepisu z bliżej nieznanej książki kucharskiej. 





Składniki (na ok. 5 porcji):
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli, ale zdecydowanie radzę użyć czarnej fasoli lub fasoli pinto
  • 1,5 puszki tuńczyka
  • 1 niezbyt duża czerwona cebula
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • 2 garści posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek (w oryginale 1/2 szklanki, ale okazało się, że to dużo za dużo)
  • 2 łyżki musztardy
  • 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
Obie fasole i tuńczyka odcedzamy, mieszamy.
Dodajemy posiekaną cebulę i zioła.
Mieszamy oliwę z oliwek, musztardę i ocet winny. Zalewamy tym sałatkę.
Doprawiamy solę i pieprzem. Mieszamy. Najlepiej sałatkę odstawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz