środa, 20 lutego 2019

"TATAR" Z SUSZONYCH POMIDORÓW I CUKINII

                Lubicie tatara? Ja nie przepadam za surowym mięsem. Ale warzywny "tatar" to co innego. Ten z poniższego przepisu jest najlepszy. Słodka, grillowana cukinia i wyraziste, wytrawne suszone pomidory świetnie do siebie pasują. Taki "tatar", a może bardziej grubo krojona pasta idealna do pieczywa, zaserwowany na kawałku świeżej, chrupiącej bagietki to prawdziwe mistrzostwo świata!
Inspiracja.





Składniki (na sporą miskę):
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • 2 łyżeczki oliwy np. z suszonych pomidorów lub extra vergine
  • 1,5 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta suszonego tymianku
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • kilka kropli sosu tabasco lub ostra papryka w płatkach lub proszku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Cukinię pokroić na dość grube plasterki i położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut, aż pokryje się przyrumieni. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Zdjąć z patelni na talerz.
Do pojemnika rozdrabniacza (melaksera) włożyć pomidory i pokrojoną na kilka kawałków cebulę (warto ją wcześniej przesmażyć, by nie była zbyt wyczuwalna). Rozdrobnić na małe kawałeczki. 
Następnie dodać cukinię, ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól i tymianek i powtórzyć miksowanie, najlepiej pulsacyjnie, do uzyskania preferowanej konsystencji. Można dodać ząbek czosnku w czasie miksowania dla wyraźniejszego smaku.
Odstawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.


Smacznego życzą



2 komentarze: