środa, 13 marca 2019

KALAFIOR LEPKIE PALCE

            Kojarzycie kurczaka w lepkiej panierce - sticky chicken wings/bites? Kalafior lepkie palce to jego wegetariański brat;) Wnętrze jest delikatne, miękkie, a z zewnątrz kąski pokryte są ciastem z lepką glazurą na bazie miodu i keczupu z ostrą nutą. Jest słodkawo, wytrawnie, pikantnie i pysznie. A do tego zdrowo, gdyż te kalafiorowe kąski są pieczone:)
Inspiracja stąd i stąd z moimi zmianami.




Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 duża główka kalafiora podzielona na różyczki
  • ok. 2 szkl. mleka
  • ok. 1 szkl. mąki
  • sól, pieprz
  • ok. 1,5 szkl. bułki tartej
Lepki sos:
  • 3/4 szkl. płynnego miodu
  • 2/3 szkl. keczupu
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 1/4 szkl. octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju
  • ostra papryka w proszku lub płatki suszonej papryczki chili - ilość w zależności od upodobania i ostrości/rodzaju użytej papryki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
Mieszamy mleko z mąką, solą i pieprzem na gładką masę, dość płynną. Może się okazać, że masy będzie za dużo lub za mało, w zależności jakiej wielkości będą różyczki. Duże różyczki zużyją mniej ciasta.
Różyczki kalafiora maczamy w masie mącznej pozwalając, by jej nadmiar ściekł z różyczek. 
Następnie obtaczamy różyczki w bułce tartej i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. U mnie wyszły niecałe 2 blachy różyczek.
Pieczemy w 180 st. C 20-25 min. Patyczkiem sprawdzamy, czy wnętrze jest miękkie. Uwaga! Zewnętrzna warstwa z ciasta będzie twarda. Nie sugerujcie się tym i nie myślcie, że to kalafior jest twardy.
Gdy kalafior się piecze, przygotowujemy lepki sos mieszając wszystkie jego składniki na jednolitą masę. 
Po ok. 20 min. pieczenia różyczki w cieście obtaczamy w sosie i dalej pieczemy kilka/kilkanaście minut - najpierw z jednej strony, potem przewracamy  na drugą tak, by były równomiernie przypieczone i lepkie. 
Tak przygotowanego kalafiora przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorem. Podawałam z ryżem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz