piątek, 15 marca 2019

KOKTAJL NATKA PIETRUSZKI, BANAN, MLEKO KOKOSOWE I SIEMIĘ LNIANE

              Natka pietruszki wpływa ponoć korzystnie na kondycję włosów. Postanowiłam wypróbować jej działanie, gdyż z moimi włosami jest kiepsko, niestety. Nie przepadam za natką, kolejne niestety:( Na szczęście znalazłam sposób, jak osoby jej nielubiące mogą ją w miarę przyjemny sposób spożywać w dużej ilości. Koktajl ze zmiksowanej natki osładza banan, a dodatek sproszkowanego siemienia lnianego powoduje, że jest on bardzo zdrowy i sycący. 

               


             Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Sprawdzi się, jeśli macie anemię ze względu na dużą zawartość żelaza. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Właściwości zdrowotne siemienia lnianego wynikają z obecności błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3. Błonnik rozpuszczalny ma właściwości żelujące, powoduje wiązanie treści przewodu pokarmowego i opóźnia opróżnianie żołądka, przez co dłużej odczuwana jest sytość po posiłku. 
              Kluczem jest regularne dodawanie natki pietruszki do posiłków lub sporządzanie z niej soków i koktajli. Dopiero zaczynam "przygodę" z sokami z pietruszki. Z tego, co wyczytałam, trzeba dać pietruszce 2-3 miesiące. W tym czasie należy jak najczęściej wypijać sok wyciskany za pomocą wyciskarki lub po prostu zmiksowaną natkę dodaną do innych soków/koktajli. Chyba że lubicie pogryzać listki pietruszki, ale ja preferuję słodkie połączenia i sytuacje, w których nie muszę jeść listków:) Po prostu pietruszka solo jakoś mi nie smakuje. Duży pęczek natki dzielę na 2-3 dni. Miksuję lub wyciskam i wypijam jeden 'sok' w ciągu dnia. Jeśli tak jak ja nie lubicie smaku natki, dodatek słodkiego banana i mleka kokosowego będzie zbawienny;)


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2-3 banany
  • 3 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego (można kupić ziarna i zmiksować w blenderze kielichowym)
  • mleko kokosowe
  • miód (opcjonalnie)
Wszystkie składniki miksujemy dolewając mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji. Można dodatkowo dosłodzić miodem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz