Natka pietruszki wpływa ponoć korzystnie na kondycję włosów. Postanowiłam wypróbować jej działanie, gdyż z moimi włosami jest kiepsko, niestety. Nie przepadam za natką, kolejne niestety:( Na szczęście znalazłam sposób, jak osoby jej nielubiące mogą ją w miarę przyjemny sposób spożywać w dużej ilości. Koktajl ze zmiksowanej natki osładza banan, a dodatek sproszkowanego siemienia lnianego powoduje, że jest on bardzo zdrowy i sycący.
Nać pietruszki doskonale
wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w
cytrusach). Sprawdzi się, jeśli macie anemię ze względu na dużą zawartość żelaza. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i
3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole
mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Właściwości zdrowotne siemienia
lnianego wynikają z obecności błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3. Błonnik rozpuszczalny ma
właściwości żelujące, powoduje wiązanie treści przewodu pokarmowego i opóźnia
opróżnianie żołądka, przez co dłużej odczuwana jest sytość po posiłku.
Kluczem
jest regularne dodawanie natki pietruszki do posiłków lub sporządzanie z niej
soków i koktajli. Dopiero zaczynam "przygodę" z sokami z pietruszki. Z tego, co
wyczytałam, trzeba dać pietruszce 2-3 miesiące. W tym czasie należy jak
najczęściej wypijać sok wyciskany za pomocą wyciskarki lub po prostu zmiksowaną
natkę dodaną do innych soków/koktajli. Chyba że lubicie pogryzać listki
pietruszki, ale ja preferuję słodkie połączenia i sytuacje, w których nie muszę
jeść listków:) Po prostu pietruszka solo jakoś mi nie smakuje. Duży pęczek
natki dzielę na 2-3 dni. Miksuję lub wyciskam i wypijam jeden 'sok' w ciągu
dnia. Jeśli tak jak ja nie lubicie smaku natki, dodatek słodkiego banana i mleka
kokosowego będzie zbawienny;)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2-3 banany
- 3 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego (można kupić ziarna i zmiksować w blenderze kielichowym)
- mleko kokosowe
- miód (opcjonalnie)
Wszystkie składniki miksujemy dolewając mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji. Można dodatkowo dosłodzić miodem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz