poniedziałek, 11 lutego 2019

SAŁATKA Z AWOKADO I CZARNEJ FASOLI

            Niedzielne śniadanie. I znowu sałatka. Zwykle przygotowuję ją na bazie ulubionej zieleniny (sałaty, szpinaku lub ich mixu), ale tym razem obędzie się bez tego elementu. Mój K. stwierdził, że to taka sałatka w stylu "awokado z awokado". Owszem, bazą jest awokado. Sporo awokado. A do tego pomidorki, czerwona cebula i czarna fasola. Czarna, nie czerwona. Czarna fasola ma fajny smak, nieco podobny do czerwonej fasoli, ale jednak inny, o wiele ciekawszy. Nie dziwię się, że tak ją lubią w Meksyku i nie tylko. Warto jej poszukać na sklepowych półkach. Można ją zastąpić czerwoną fasolą tylko, jeśli nie znajdziecie czarnej.





Składniki (na 2 porcje):
  • 1,5 miękkiego awokado
  • 5-6 łyżek czarnej fasoli z puszki, odcedzonej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Awokado bez skórki i pestki kroimy w kostkę, pomidorki na pół, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. 
Podawałam z grzankami z masłem czosnkowym. Pychota!

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz