poniedziałek, 18 września 2017

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, RICOTTĄ, AWOKADO I GRANATEM

              Niedzielne śniadanie. Ponownie sałatka. Ale jaka fajna! Z tuńczykiem (ryba rzadko dotąd gościła u nas w sałatce), zdrowym awokado, kremową ricottą i soczystymi pestkami granatu. Rety, jaka pyszna! 



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju (najlepiej w oliwie z oliwek, najsmaczniejszy)
  • 1 awokado
  • kilka łyżek ricotty
  • pestki z połowy owocu granatu
  • dressing: oliwa z oliwek (może użyć zalewy z tuńczyka, jeśli jest to oliwa z oliwek), łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, niepełna łyżeczka miodu
Na talerzach układamy rukolę, na niej rozkładamy kawałki tuńczyka, awokado pokrojone w kostkę, ricottę, całość posypujemy pestkami granatu.
Polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników (można zmienić proporce wedle upodobania). 

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz