Niedzielne śniadanie. Ponownie sałatka. Ale jaka fajna! Z tuńczykiem (ryba rzadko dotąd gościła u nas w sałatce), zdrowym awokado, kremową ricottą i soczystymi pestkami granatu. Rety, jaka pyszna!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści rukoli
- 1 mała puszka tuńczyka w oleju (najlepiej w oliwie z oliwek, najsmaczniejszy)
- 1 awokado
- kilka łyżek ricotty
- pestki z połowy owocu granatu
- dressing: oliwa z oliwek (może użyć zalewy z tuńczyka, jeśli jest to oliwa z oliwek), łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, niepełna łyżeczka miodu
Na talerzach układamy rukolę, na niej rozkładamy kawałki tuńczyka, awokado pokrojone w kostkę, ricottę, całość posypujemy pestkami granatu.
Polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników (można zmienić proporce wedle upodobania).
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz