Na przełomie lata i jesieni warzywa są najsłodsze, najlepsze. O tej porze roku zwykle robię leczo, mniej lub bardziej tradycyjne. I w tym roku miało być podobnie. Przypomniałam sobie jednak o przepisie na turecką zupę sulu köfte z pomidorów i ziemniaków podawaną z pulpetami. Oryginalnie nic poza ziemniakami w niej nie pływa, ja jednak postanowiłam dodać paprykę i cukinię zgodnie z tym przepisem. Składniki podobne do tych z lecza, więc zabrałam się do dzieła. Tak powstało naprawdę smaczne danie - zupa jednocześnie lekka, warzywna i rozgrzewająca, idealna na jesienne chłody.
Składniki (na duży gar):
Pulpety:
- 120 g kaszy bulgur (nieugotowanej), ewentualnie kaszy jęczmiennej lub ryżu
- 1 cebula, przetarta na tarce o grubych oczkach
- 1 jajko
- garść drobno poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
- pół kilograma mielonego mięsa wołowego (można zastąpić wieprzowiną)
- pół łyżeczki (lub nieco więcej) kminu rzymskiego
- sól, pieprz
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na pulpety. Masa musi być bardzo dobrze wyrobiona i doprawiona.
Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące i dostawiamy.
Zupa:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 niewielka cukinia
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego (można zastąpić zwykłym selerem, ćwiartką pokrojoną w kostkę)
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (lub kilka naprawdę dojrzałych świeżych sztuk)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Warzywa (poza cebulą) kroimy w kostkę (ziemniaki w nieco większą).
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy. Dodajemy marchewkę, seler i paprykę i razem smażymy.
Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy razem 5-10 min.
Dolewamy 1-1,5 l wody. Ja początkowo wlałam 1 l, ale musiałam w trakcie dolać ok. 0,5-0,7 l. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zupę solimy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Dodajemy ziemniaki i pulpety. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod sam koniec dorzucamy cukinię, doprawiamy pieprzem, solą (jeśli potrzeba) i ziołami, gotujemy kilka minut.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz