Powiem krótko: rewelacyjne ciasto. Coś dla miłośników wilgotnych ciast czekoladowych typu brownie i dla sernikomaniaków. 2 w 1 + jagody. Mniammm!!!
Spód nie jest typowym brownie, wszak podstawą brownie jest czekolada. Ale to ciasto na bazie kakaa bardzo je przypomina. Jest dość wilgotne, bardzo czekoladowe i przyjemnie rozpływa się na języku. Idealny spód pod sernik!
Składniki (na formę 27x21 cm):
Ciasto:
- 220 g masła
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 0,5 szkl. kakao do wypieków
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło topimy, przestudzamy, dodajemy jajka, cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa mocno zwiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsza.
Dodajemy przesianą mąkę i kakao.
W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka, by rozluźnić konsystencję masy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Masa serowa:
- 400 g sera na sernik
- 2 żółtka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki szybko i krótko mieszamy.
Masę przekładamy na spód brownie.
Dodatkowo:
- świeże jagody, jagody w kompocie lub dżem jagodowy
Jagody wykładamy na masę serową.
Pieczemy w 160 st.C przez 1 godzinę.
Studzimy w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto wystygnie, schładzamy w lodówce.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz