Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Ciasteczkowy spód, masa z Nutellą, lekka niczym pianka masa z mascarpone i soczyste truskawki. Pięknie wygląda i i przepysznie smakuje! Idealne letnie ciasto:)
Składniki (na formę 26 cm):
Spód:
- ok. 300 g herbatników
- 150 g masła
- 1 jajko
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy stopione masło i jajko. Mieszamy.
Natłuszczoną formę wykładamy masą, najłatwiej pomóc sobie dociskając ją szklanka.
Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Studzimy.
Natłuszczoną formę wykładamy masą, najłatwiej pomóc sobie dociskając ją szklanka.
Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Studzimy.
Wypełnienie:
- 2 x 250g mascarpone
- 3-4 łyżki Nutelli
- 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru (ilość wedle uznania)
- 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
- truskawki
- glazura cukierniczą do tart (opcjonalnie)
Masa z Nutelli: 250 g mascarpone miksujemy z Nutellą.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku. Studzimy. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, nieco mniej niż połowę żelatyny mieszamy z masą nutellową.
Wykładamy ją na wystudzony spód.
Biała masa: kremówkę ubijamy na sztywny krem, słodzimy, a następnie dodajemy drugie 250 g mascarpone, mieszamy.
Dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy i wykładamy na ciemną masę.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekrawamy na pół. Układamy je na białej masie lekko dociskając.
Owoce będą się ładnie prezentować posmarowane glazurą cukierniczą.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego życzą
Mmm i truskawki! Coś cudownego!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Wygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńNutella?! namówiłaś mnie! Biorę kawałek :D zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń