Z Moim K. postanowiliśmy jeść więcej ryb i owoców morza. Co z tego wyjdzie, nie wiadomo. Początek jest jednak obiecujący, jeśli na stole ląduje tak smaczne danie jak poniższa ryba w sosie z suszonych pomidorów. Sos jest kremowy i delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku za sprawą suszonych pomidorów. Idealnie pasuje do ryby, ale sprawdzi się również z kurczakiem. Użyłam ryby z rodziny dorszowatych - molwy. W Polsce jest chyba nieznana (przynajmniej ja się z nią nie spotkałam), ale we Francji, gdzie mieszkam, jest popularna i dosyć tania. A do tego jaka mięsista i pyszna!
Inspiracja.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kg filetu z białej ryby (np. dorsz)
- 1 mała cebulka
- 1 średniej wielkości słoik suszonych pomidorów w oleju
- 1 szkl. śmietanki 30% lub 18%
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia (może być z pomidorów)
Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na oleju.
Suszone pomidory odcedzamy i blendujemy na papkę. Dodajemy je do usmażonej cebuli, chwilę przesmażamy.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli sosu jest za mało, można nieco rozcieńczyć.
Do sosu przekładamy rybę i chwilę razem gotujemy.
Podawałam z ryżem ze szpinakiem oraz gotowanym brokułem.
Smacznego życzą
Pierwsze słysze o takiej rybie :-) Ale podoba mi się ten sos i pewnie wykorzystam go do kurczaka :-)
OdpowiedzUsuń