Niedzielne śniadanie. Sezonowe, truskawkowe, ale nie na słodko. Truskawki macerowane w glazurze balsamicznej z bazylią podałam na opiekanej bagietce z kremowym kozim serem. Pięknie wygląda i smakowicie smakuje. Elegancko i wykwintnie.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g truskawek
- kilka listków bazylii
- łyżka glazury balsamicznej
- łyżeczka płynnego miodu
- pół bagietki
- 150 g sera koziego. Użyłam w formie twarożku. Można użyć koziego pleśniowego
Umyte i odszypułkowywane truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Bazylię siekamy i mieszamy z truskawkami.
Zalewamy je mieszanką miodu i glazury balsamicznej. Odstawiamy do maceracji.
Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, które opiekamy w piekarniku.
Grzanki smarujemy serem, na którym układamy truskawki. Polewamy odrobiną glazury z maceracji. Można dodać kilka kropel miodu. Miód i kozi ser się lubią :)
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz