Pojawił się rabarbar, pojawiła się chęć na ciasto z rabarbarem. Była to dość niesprecyzowana chęć, na jakie miałam ochotę. Zobaczywszy przepis na półkruchy wypiek z warstwą serową (jak sernik), masą rabarbarowo-truskawkową i kruszonką, wiedziałam, że takiego przepisu szukałam. Wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! Ciasto jest naprawdę pyszne!
Inspiracja.
Składniki (na formę 35x25 cm):
Masa owocowa:
- 4-5 szklanek pokrojonego rabarbaru
- 500 g truskawek
- pół szklanki cukru
- 1,5 opakowania kisielu o smaku truskawkowym lub 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Do szerokiego garnka włożyć rabarbar (umyty, osuszony, pokrojony, nieobrany) i podgrzewać go przez około 5 - 7 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok (ale nie będzie się rozpadał).
Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Chwilę gotować, aż truskawki zmiękną i puszczą sok.
W miseczce wymieszać proszę kisielowy z 1/3 szklanki zimnej wody oraz z kilkoma łyżkami soku z owoców. Dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Na koniec owoce powinny być pokryte gęstym syropem/żelem.
Koniecznie dokładnie ostudzić przed wyłożeniem na ser!
Ciasto*:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g masła (zimnego)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, posiekane na kawałeczki masło, wymieszać. Rozetrzeć palcami masło z mąką na drobną kruszonkę.
W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać do mąki i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką.
Nieco większą niż połowa część ciasta wyłożyć na spód łyżką i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Podpiec 15 min. w 180 st.C (zastosowałam się do rad z komentarzy pod oryginalnym przepisem).
Ostudzić.
* W oryginale ilość składników jest większa, przez co wg mnie spód jest za wysoki (albo mi tak wyrósł). Poza tym lepiej dać na wierzch więcej kruszonki niż ciasto;) Dlatego podaję ilość, jaką bym zastosowała następnym razem.
Masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego (w oryginale 500 g, ale wg to za mało)
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki szybko mieszamy łyżką.
Wyłożyć na podpieczony spód.
Na ser wyłożyć masę owocową.
Wierzch pokryć pozostałym ciastem (nie musi być po całości) oraz posypać kruszonką.
Piec przez 40-45 minut na złoty kolor (z wierzchu i od spodu). Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzą
Czy mozna prosic o orginalne skladniki na ciasto- takie jak w orginalnym przepisie?
OdpowiedzUsuńLink do oryginalnego przepisu znajduje się we wstępie do posta - patrz: Inspiracja.
Usuń