Niedzielne śniadanie. Sałatka z sezonowymi truskawkami. Mój K. był nieco zaskoczony, jak będzie smakować połączenie truskawek z kurczakiem, ale okazało się, iż taka sałatka wraz z awokado i delikatnym serem daje zaskakująco przyjemny efekt. Ta sałatka jest nie tylko smaczna i kolorowa, ale i wykwintna, jak to określił Mój K.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka lub sznycel z piersi indyka
- mieszanka sałat
- 1 miękkie awokado
- ok. 130 g sera typu camembert lub podobnego. Ja użyłam ulubionego francuskiego sera tomme blanche (o konsystencji nieco twardszej niż camembert, ale w smaku jest delikatniejszy i bardziej kremowy, śmietankowy)
- kilkanaście sporych truskawek
- glazura balsamiczna
Pierś przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mieszanki sałat.
Ser kroimy w kosteczkę, truskawki po umyciu - w ćwiartki. Układamy na talerzu z sałatą i awokado.
Na wierzchu układamy kurczaka.
Całość skrapiamy glazurą balsamiczną i podajemy z grzankami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz