poniedziałek, 12 czerwca 2017

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, KURCZAKIEM I AWOKADO

           Niedzielne śniadanie. Sałatka z sezonowymi truskawkami. Mój K. był nieco zaskoczony, jak będzie smakować połączenie truskawek z kurczakiem, ale okazało się, iż taka sałatka wraz z awokado i delikatnym serem daje zaskakująco przyjemny efekt. Ta sałatka jest nie tylko smaczna i kolorowa, ale i wykwintna, jak to określił Mój K.





Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka lub sznycel z piersi indyka
  • mieszanka sałat
  • 1 miękkie awokado
  • ok. 130 g sera typu camembert lub podobnego. Ja użyłam ulubionego francuskiego sera tomme blanche (o konsystencji nieco twardszej niż camembert, ale w smaku jest delikatniejszy i bardziej kremowy, śmietankowy)
  • kilkanaście sporych truskawek
  • glazura balsamiczna
Pierś przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mieszanki sałat.
Ser kroimy w kosteczkę, truskawki po umyciu - w ćwiartki. Układamy na talerzu z sałatą i awokado.
Na wierzchu układamy kurczaka.
Całość skrapiamy glazurą balsamiczną i podajemy z grzankami.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz