Wariacja na temat meksykańskich smaków. Tarta z mięsem mielonym, papryką, kukurydzą i fasolą, zapieczona z serem. Do tego guacamole. Treściwie i smacznie.
Składniki (na formę 26 cm):
CIASTO
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 60g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- sól
- 1 łyżka zimnej wody
Masło
pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię
spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Formę wysmarować masłem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem, by ciasto nie
wstało w czasie pieczenia i zapiekamy 15 min. w 180 st.C.
NADZIENIE:
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 400 g mięsa mielonego
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- kilka łyżek czerwonej fasoli
- 1 jajko
- tarty ser o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar lub mimolet
- sól, pieprz
- ostra papryka lub chili w proszku
- mała szczypta kuminu
- olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę. Oba warzywa przesmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy mięso, mieszamy i przesmażamy razem.
Dodajemy kukurydzę, fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem.
Całość mieszamy z jajkiem.
Wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 20 min w 180 st.C.
Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 min.
Podawałam z guacamole i jogurtem naturalnym.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz