Rzadko sięgam po indyka, nie wiedzieć czemu, ale jeśli mi się to zdarzy, to wykorzystuję pierś do ugotowania roladek albo, jeśli mam mniej czasu, robię gulasz. Taki jak z dzisiejszego przepisu - z papryką, bez zbędnych dodatków i udziwnień. Powstał bardzo delikatny sos, który niezwykle nam zasmakował. W dodatku danie jest proste i szybkie w wykonaniu, czyli ma same zalety.
Składniki (na 4 porcje):
- ok. 700g piersi indyka
- 1 spora cebula
- 1 czerwona papryka
- bulion drobiowy lub warzywny
- sól, pieprz
- 1 mały listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- 1-2 łyżki mąki
- opcjonalnie śmietana
- olej do smażenia
Pierś indyka kroimy w kostkę, obtaczamy mące i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przesmażamy i dodajemy do garnka z mięsem.
Do garnka wlewamy tyle bulionu, by zakryć mięso.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i zioła.
Gotujemy na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, ok. 30-40 min. W razie potrzeby uzupełniamy płyn, jeśli się wygotuje.
Można doprawić do smaku.
Pod koniec gotowania rozrabiamy nieco mąki w sosie i dodajemy go do garnka, by zagęścić sos. Można zabielić śmietaną, ale ja tego nie czyniłam.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz