Sezon na dynię w pełni. To warzywo ma mnóstwo zastosowań - od najbardziej chyba znanej zupy przez lasagnię z sosem dyniowym aż po ciasto serowo-dyniowe na spodzie brownie albo przepyszne ciasto dyniowo-czekoladowe. Dziś rewelacyjny sos dyniowy do makaronu, który uwielbiam. Bazę stanowi słodka dynia, której smak uzupełnia pikantna paprykowa kiełbasa chorizo. Z całością idealnie komponuje się kurczak tworząc przepyszne danie. Idealny, lekki obiad na jesień. Szkoda, że takiego makaronu nie podają w restauracjach.
Składniki (na 4-5 porcji):
- ok. 700 g świeżej dyni piżmowej (przed obraniem, upieczeniem)
- 15-centymetrowe pętko kiełbasy chorizo o ostrym smaku
- 1 mała cebula
- pół dużej zielonej papryki
- 50 ml białego wina
- 2 pojedyncze piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 100 ml śmietanki kremówki
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
- makaron
Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku, aż będzie całkiem miękka (najlepiej robić to przy okazji pieczenia czegoś innego - oszczędność czasu i energii).
Miękką dynię obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę.
Chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Kiełbasa jest wystarczająco tłusta. Chwilę smażymy, aż wytopi się nieco tłuszczu.
Cebulę siekamy w kosteczkę, paprykę w drobną kosteczkę, dodajemy je do chorizo, szklimy.
Dolewamy wino, gotujemy, aż nieco odparuje.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w małą kostkę. Smażymy, aż mięso kurczaka się zetnie z każdej strony.
Puree z dyni mieszamy z kremówkę i mieszamy ze składnikami z patelni. Dolewamy nieco mleka lub wody, by rozrzedzić konsystencję sosu.
Doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku sosu można dodać nieco ostrej papryki, ale jak dla mnie smak ostrego chorizo wystarczył.
Podajemy z makaronem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz