Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 duże jabłko
- 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 150g mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- syrop klonowy
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół. Przekładamy je na suchą teflonową (by smażyć bez tłuszczu) patelnię i prażymy kilka chwil często mieszając, aż owoce zmiękną. Nie mogą się rozpaść!
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.
Trzepaczką mieszamy maślankę z żółtkami.
Osobno mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewamy przez sitko do masy maślankowej mieszając, by nie było grudek.
Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną suchą teflonową patelnię nakładamy po 2-3 łyżki ciasta zachowując odstępy, smażymy placuszki powoli na średnim, by miały czas urosnąć, usmażyć się wewnątrz, ale nie przypalić się.
Placuszki podawałam z polane syropem kolonowym.
Smacznego życzą
Wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuń