Letnia sałatka słodko-słona. Truskawki i feta.Oliwki i żurawinowy winegret. Podobną jadłam kiedyś w restauracji. Oczarował mnie wówczas malinowy dressing. Do mojej sałatki użyłam żurawiny. Pysznie!
Składniki, ilość na oko (na 2 porcje):
- 2 duże garści porwanej sałaty lub mieszanki sałat
- 2 duże garści truskawek przekrojonych na pół
- ok. 1/3 opakowania fety (4-5 łyżek rozkruszonej fety)
- kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka żurawiny ze słoiczka
- odrobina musztardy
- kilka kropel soku z cytryny
Na sałacie rozkładamy połówki truskawek, rozkruszoną fetę i plasterki oliwek.
Składniki dressingu mieszamy w takiej proporcji, by powstał słodko-kwaśny (ze wskazaniem na słodki) winegret.
Polewamy nim sałatkę.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz