Lubię owoce morza. Zawsze miałam ochotę spróbować ośmiornicy. W biedronkowej gazetce z produktami iberyjskimi znalazłam ciekawy przepis na nią. Czułam, że będzie smacznie i tak było. Ośmiornica okazała się bardzo fajnym mięczakiem - ma delikatne, mięciutkie mięso o ciekawym smaku, którego nie potrafię do niczego przyrównać. Ośmiornica w ryżowo-pomidorowej potrawce to smaczne urozmaicenie domowego menu. Szybki, prosty, smaczny i ciekawy obiad, Czegóż chcieć więcej;)
Ważna uwaga odnośnie samej ośmiornicy. O ile zwykło się mawiać, iż najlepszy produkt, to świeży produkt, to w przypadku ośmiornicy lepiej wybierać tę zamrożoną. Mrożenie sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i łatwiejsze w obróbce.
Inspiracja z gazetki z Biedronki z moimi zmianami.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 mrożona ośmiornica
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- biała część 1 pora
- 2 spore marchewki
- 350 g ryżu
- pól puszki pomidorów w zalewie/passaty
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka, wlej 1-1,5 szklanki wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i 1 obraną cebulę.Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka – to znak, że ośmiornica też jest gotowa. W czasie gotowania ośmiornica zmniejszy swoją objętość i zaróżowi się.Ośmiornicę odcedź, zachowując 700 ml wody od gotowania.W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę i pora.Dodaj marchew, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 min.Następnie wsyp ryż i smaż 1-2 min mieszając, po czym dodaj pomidory z puszki i wlej bulion od gotowania ośmiornicy.Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj 15 minut pod przykryciem.W międzyczasie ośmiornicę pokrój na małe kawałki. Uwaga! W głowie jest tzw. dziób - twardy ząb znajdujący się na środku pomiędzy ramionami.Dodaj je do ryżu przed samym końcem gotowania.Wymieszaj widelcem i posyp pietruszką.
Smacznego życzą -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz