Niedzielne śniadanie. Ciabatta, kremowa pasta jajeczna z awokado i wędzony pstrąg. Pycha! Ostatnio polubiłam awokado. Świetnie nadaje się do zapiekania z jajkiem, można z nim podać jajecznicę. Punkt wspólny? Jajko. Pasta z awokado z jajkiem mollet, czyli na półtwardo (ach, te górnolotne określenia;) ), smakuje wybornie! Ryba, szczególnie wędzona, świetnie współgra z taką pastą. Można również podać na toście z serem i salami. Zaskakująco dobre:)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 miękkie awokado
- 3 jajka
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na półtwardo, ok. 5,5 min. Żółtko ma pozostać nieco płynne. Obieramy ze skorupki. Siekamy niezbyt drobno.
Awokado obieramy, siekamy i rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę, warto pozostawić większe kawałki.
Awokado mieszamy z jajkiem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i opcjonalnie jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podawałam na podpieczonych na chrupko ciabattach z kawałkami wędzonego pstrąga.
Mój K. zasmakował w wersji z zapiekanym serem i salami na pieczywie.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz