Placki to moje comfort food - słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Sama nie wiem, skąd mi się wziął pomysł na połączenie twarogu i płatków owsianych, gdyż mama takich nie robiła, ale wyszło z tego coś pysznego!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- ok. pół szkl. kremowego sera jak na sernik (z wiaderka)
- ok. pół szkl. mleka lub nieco więcej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści truskawek
- olej do smażenia
Wszystkie składniki poza truskawkami mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać konsystencję śmietany.
Masę odstawiamy na kilka minut, płatki owsiane w tym czasie nieco napęcznieją zagęszczając całość.
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w plasterki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy porcjami cienkie placuszki na złoto-brązowy kolor z obu stron.
Smacznego życzą
Biorę na śniadanie.
OdpowiedzUsuńSą perfekcyjne! Z chęcią zjadłabym takie podane pod nos ;)
OdpowiedzUsuń