Składniki (na 6-8 szt. naleśników):
Naleśniki (zawsze robię na oko, więc ilość składników podaję w przybliżeniu):
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- ok. 1-1,5 szkl. mleka
- szczypta soli
- chlust oleju
Składniki na ciasto mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (manipulując ilością mąki i mleka).
Nadzienie:
- 300g mielonego twarogu
- 2 jajka
- pół szkl. wiórków kokosowych
- garść suszonej żurawiny
Wszystkie składniki mieszamy.
Dodatkowo:
- pół szkl. orzechów laskowych (lub innych orzechów, migdały będą świetne)
- pół szk. śmietanki kremówki (lub nieco więcej)
- 1/4 szkl. likieru typu Advocat lub Baileys. Ja użyłam Advocata z nutą kawy
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni mieszając, by się nie przypaliły.
Gdy będą rumiane, dolewamy śmietankę oraz likier i gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Można tez dolać nieco likieru kokosowego, a co! Alkohol i tak wyparuje;)
Naleśnika smarujemy masą twarogową, zwijamy.
Układamy w natłuszczonym naczyniu, wylewamy na nie sos.
Pieczemy 20-25 min. w 180 st.C.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz