Pyszna ta rolada! Delikatne mięso kurczaka owinięte wokół aromatycznego mięsnego farszu z jajem w środku. Nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Wg mnie to idealna propozycja na wielkanocny obiad. I wcale nie jest trudne do przygotowania.
Inspiracja z bloga Izioni Pyszne Smaki.
Składniki (na 9-10 porcji):
- 5 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 drobiowe wątróbki
- 1 cebula
- zielona pietruszka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek chrzanu
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka w proszku
- 10-12 jajek na twardo
- ¼ kostki masła
Mięso z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem na duży płat, ale niezbyt cienko.
Z wierzchu posypać pieprzem i solą, posmarować chrzanem.
Wątróbkę bardzo drobno pokroić w kosteczkę lub wręcz zmielić na gładką masę i dodać do mięsa mielonego, następnie dołożyć drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej zielonej pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, ½ łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Porcję masy mięsnej rozłożyć na środku każdego płata drobiowego, na niej ułożyć połówki obranych ze skorupek jajek na twardo i zwinąć, następnie w kilku miejscach związać grubą nicią (proszę się nie przejmować, jak gdzieś bokiem wyjdzie farsz z mięsa mielonego, w trakcie pieczenia wszystko fajnie się zespoli).
Rolady przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, z wierzchu posypać słodką papryką w proszku i majerankiem, obłożyć wiórkami masła.
Piec w temp. 180 st.C około 40-50 minut, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut, aby mięso odpoczęło i pokroić w grube plastry.
Podawać i zajadać ze smakiem:)
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz