Mazurek. Wielkanocne ciasto. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji jego przygotowywania, więc i teraz rzadko go piekę. Tegoroczne Święta były jednak wyjątkowe, musiał zatem być i mazurek. Nie miałam problemu z wyborem jego smaku. Przemówił do mnie przepis z bloga Zjem to! Uwielbiam kokos! Masa z mleka w proszku i wiórków kokosowych jest przepyszna. Na kruchym cieście smakuje wybornie. Na pewno jeszcze coś z nią przygotuję.
Składniki:
ciasto:
·
100 g mąki pszennej
·
100 g mąki krupczatki
·
50 g cukru
·
100 g masła
·
1 żółtko
·
1 łyżka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
·
1 cukier wanilinowy
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
Mąki przesiać na stolnicę, posiekać razem z pozostałymi składnikami, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość przeciętnej foremki. Boki ciasta
zawinąć do środka i uformować wyższy brzeg. Tępą stroną noża wyciskać dowolne
wzory. Można też wyłożyć nim blaszkę lub formę na tartę.
Środek nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w
temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Mazurkowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wystudzony spód posmarować dżemem.
masa
kokosowa:
·
100 ml mleka
·
100 g masła
·
60 g cukru
·
1,5 szklanki mleka w proszku
·
0,5 szklanki wiórków kokosowych
· 2-3 łyżki likieru kokosowego
Mleko z cukrem rozpuścić w garnuszku. Dodać masło i kokos. Zagotować.
Na koniec wsypać mleko w proszku i energicznie zamieszać, rozprowadzając ewentualne grudki.
Jeśli lubicie dodatek alkoholu w wypiekach, można dodać 2-3 łyżki likieru kokosowego do masy.
Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przygotowanym spodzie.
ponadto:
·
3 łyżki płatków migdałów
·
2-3 łyżki dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch mazurka.
Ciasto można dodatkowo ozdobić owocami. Użyłam całych wiśni z dżemu.
Smacznego życzą
Bardzo fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuń