Niedzielne śniadanie. Sałatka dość zwykła, znana pewnie wszystkim lubicielom sałatek wszelakich. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat caprese, gdyż bazą są pomidory, mozzarella i dużo bazylii, a do tego dałam zalegające w lodówce awokado i czerwoną cebulę dla zaostrzenia smaku. Smacznie i do syta, polecam.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 bardzo duży pomidor lub 2 małe
- 2 kule mozzarelli
- 1 awokado
- pół małej czerwonej cebuli
- garść świeżych liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Pomidory, mozzarellę i miąższ awokado kroimy w spora kostkę.
Cebulę kroimy w piórka lub siekamy w kostkę.
Listki bazylii siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Najlepsza z czosnkowymi grzankami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz