Co to jest cacciatore? To nic innego jak włoskie określenie na rodzaj potrawki, której ważną częścią jest pomidorowy sos z warzywami. Najpopularniejsza jest chyba wersja z kurczakiem. Danie może być gotowane w dużej i głębokiej patelni, ale zdecydowanie wygodniej jest umieścić wszystko w brytfannie i wadzić do piekarnika. Nie trzeba mieszać, nic się nie przypali i nie będzie pryskać. Sos jest tak pyszny, że smakował nam z samą kaszą, nawet bez kurczaka.
Inspiracje:moja wariacja na podstawie przepisów stąd i stąd.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 4 duże dolne ćwiartki kurczaka (uda i podudzia)
- 2 cebule
- 1 duży batat
- 2 papryki czerwone
- 200 g pieczarek
- 2 puszki krojonych pomidorów dobrej jakości (najlepsze są takie słodkawe, intensywne w smaku)
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- mieszanka ziół włoskich lub prowansalskich
- sól, pieprz
- olej do smażenia
W szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niego posolonego i popieprzonego elementy kurczaka. Smażymy go z każdej strony, aż się zrumienią. Przekładamy go na talerz.
Na tą samą patelnię z tłuszczem po kurczaku dodajemy nieco oleju i przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli.
Wówczas dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i bataty pokrojone w dość małą kostkę. Smażymy kilka minut, aż nieco zmiękną.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterkach. Smażymy kilka minut.
Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie i zioła, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia.
Zawartość patelni przekładamy do formy do pieczenia, na wierzchu układamy kurczaka lekko go wciskając w sos.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 st.C.
Podawałam z kaszą jęczmienną. Przed podaniem można posypać parmezanem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz