czwartek, 28 marca 2019

CACCIATORE Z KURCZAKA, BATATÓW I PAPRYKI

              Co to jest cacciatore? To nic innego jak włoskie określenie na rodzaj potrawki, której ważną częścią jest pomidorowy sos z warzywami. Najpopularniejsza jest chyba wersja z kurczakiem. Danie może być gotowane w dużej i głębokiej patelni, ale zdecydowanie wygodniej jest umieścić wszystko w brytfannie i wadzić do piekarnika. Nie trzeba mieszać, nic się nie przypali i nie będzie pryskać. Sos jest tak pyszny, że smakował nam z samą kaszą, nawet bez kurczaka.
Inspiracje:moja wariacja na podstawie przepisów stąd i stąd.





Składniki (na 4-6 porcji):
  • 4 duże dolne ćwiartki kurczaka (uda i podudzia)
  • 2 cebule
  • 1 duży batat
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 2 puszki krojonych pomidorów dobrej jakości (najlepsze są takie słodkawe, intensywne w smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • mieszanka ziół włoskich lub prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

W szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niego posolonego i popieprzonego elementy kurczaka. Smażymy go z każdej strony, aż się zrumienią. Przekładamy go na talerz.
Na tą samą patelnię z tłuszczem po kurczaku dodajemy nieco oleju i przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli. 
Wówczas dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i bataty pokrojone w dość małą kostkę. Smażymy kilka minut, aż nieco zmiękną.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterkach. Smażymy kilka minut.
Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie i zioła, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. 
Zawartość patelni przekładamy do formy do pieczenia, na wierzchu układamy kurczaka lekko go wciskając w sos.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 st.C.
Podawałam z kaszą jęczmienną. Przed podaniem można posypać parmezanem.

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz