Karnawał trwa. W niejeden weekend nadarzy się zapewne okazja do urządzenia mniejszego bądź większego spotkania ze znajomymi. Aby pobudzić apetyt gości, można zaproponować jako przekąskę małe słone/wytrawne kąski, takie jak tosty/tartinki, świeże warzywa z dipem, roladki warzywne lub z np. ciasta francuskiego albo przystawki w wersji mini w szklaneczkach. Do tego można przyrządzić domowy koktajl alkoholowy lub bezalkoholowy albo podać kieliszek wina. Wersja "kolacja aperitif" to dobry sposób - tani i szybki - na sympatyczne spędzenie czasu z przyjaciółmi bez wielkiego zachodu.
Dziś przedstawiam pomysł na przekąskę w szklaneczce. Z francuskiego taki rodzaj przystawki zwany jest verrine légère (dosłownie tłumacząc: lekka szklaneczka). Zazwyczaj składa się z warstw, co zapewnia przyjemny efekt wizualny i smakowy, jako że smaki mieszają się dopiero w ustach. Wspomniane warstwy to może być mus z warzyw, mięsa (np. wątróbki lub foie gras) lub owoców morza, a do tego coś o bardziej stałej konsystencji do "pochrupania". Poniżej znajdziecie przepis na bardzo popularny we Francji (gdzie mieszkam) sposób podania musu z awokado z krewetkami i serkiem w szklaneczce.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 2 miękkie awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- ok. 120 g kremowego serka kanapkowego
- krewetki (u mnie po 1 na porcję)
Awokado (bez skórki i pestki oczywiście) rozgniatamy widelcem lub miksujemy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i opcjonalnie tabasco dla wyrazistszego smaku. Można dodać nieco śmietany.
Serek, jeśli jest zbyt gęsty, mieszamy z odrobiną mleka lub śmietany dla "rozluźnienia" konsystencji.
Krewetki obieramy z pancerzy, oczyszczamy i przesmażamy z solą.
Mus z awokado układamy na dnie szklaneczki.
Na tym układamy nieco serka (można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki).
Na wierzchu układamy krewetkę.
Schładzamy i gotowe.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz