Niedzielne śniadanie. Z niedawnego wypadu w góry przywiozłam oczywiście oscypki. Jeden przeznaczyłam na sałatkę z kurczakiem, gruszką i dressingiem z żurawiny. Ser na ciepło w sałatce to świetna rzecz - pysznie smakuje i bardzo dobrze komponuje się zarówno z warzywami, owocami jak i mięsem. Przykładem niech będzie zeszłotygodniowa sałatka z serem halloumi, arbuzem i awokado.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 oscypek
- 1 gruszka
- 2 duże garści mieszanki sałat
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dressing: konfitura z żurawiny, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Pierś przekrawamy na dwa filety, które rozbijamy na niezbyt grube płaty. Solimy je i pieprzymy.
Filety przesmażamy z obu stron na odrobinie oleju.
Na tej samej patelni możemy przesmażyć oscypka pokrojonego w plastry.
Gruszkę obieramy, dzielimy na ćwiartki, które ,po pozbawieniu ich gniazd nasiennych, kroimy na cienkie plasterki.
Na talerzu układamy garść sałaty, na niej kawałki gruszki, kurczaka pokrojonego w paski i plastry oscypka.
Całość skrapiamy dressingiem powstałym z wymieszania żurawiny, oliwy i soku z cytryny (ilość wedle własnych upodobań, byle nie był ani za słodki ani za kwaśny).
Smacznego życzą
Uwielbiam smażonego oscypka z żurawiną :) Sałatka musi by pyszna!
OdpowiedzUsuń