Coś pysznego dla wielbicieli kalmarów. Duszenie w sosie sprawia, że są miękkie i delikatne, a nie gumowate. Podobne danie jedliśmy na Kubie. Przygotowałam je w domu, by przedłużyć sobie wakacje ;)Inspiracja.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 400 g kalmarów mrożonych
- 3 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (krojonych), w sezonie 4 świeże
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
- pęczek natki pietruszki
Kalmary rozmrozić i pokroić w paski (krążki).
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Smażyć, aż papryka nieco zmięknie.
Dodać posiekany czosnek oraz pomidory z puszki i ewentualnie wodę (ok. 1/2 szklanki). Całość dusić ok. 10 minut.
Dodać pokrojone kalmary, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dusić na małym ogniu do momentu, aż kalmary będą odpowiednio miękkie (ok. 30 minut, trzeba próbować).
Podawałam na kubańską modłę, czyli z ryżem (otrzymamy wówczas 6 porcji). Można podawać posypane siekaną natką pietruszki z pieczywem (4 porcje).
Smacznego życzą
Wypròbowalam przepis , dodałm troszkę czerwonego wina bylo pyszne.
OdpowiedzUsuń