Niedzielne śniadanie. Słodkie, puszyste, truskawkowe. Placki z ricottą i musem truskawkowym. Przepyszne! Och, jak ja lubię wszelakie placki. Takie moje comfort food :)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 250 g sera ricotta
- 1,5 szkl. mąki
- ok. 120 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- truskawki
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miksujemy żółtka z pozostałymi składnikami poza olejem.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Placuszki smażymy z obu stron na małym ogniu na złoto-brązowy kolor (sugeruję dłuższe smażenie na małym ogniu, by po usmażeniu nie opadły).
Podawałam ze zmiksowanymi truskawkami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz