Podczas niedawnego pobytu na Kubie zajadałam się owocami mango, które rosną tam wszędzie. Uwielbiam mango. W domu postanowiłam wrócić do ich smaku. Upiekłam odwrócone ciasto z mango. Owoce w czasie pieczenia są na spodzie formy, a po wyjęciu i odwróceniu ciasta - na górze. Zwykle takie ciasto przygotowuje się z ananasem, ale mango jest bardziej miękkie i soczyste po upieczeniu.
Odradzam pieczenie tego ciasta w tortownicy. Soki z owoców i karmel może przesiąkać przez szczelinę u podstawy.
Inspiracja.
Składniki (na okrągłą formę 24 cm):
Warstwa mango:
- 1 duże, miękkie mango
- nieco soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek brązowego cukru
Mango obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło topimy, wylewamy na dno formy.
Dno posypujemy równomiernie cukrem.
Na dnie rozkładamy plastry awokado.
Ciasto:
- 150 g masła
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 2/3 jogurtu naturalnego lub pół szklanki mleka
- 1,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po 1 jajku, miksując dokładnie zanim dodamy kolejne.
Dodajemy mleko lub jogurt naturalny i mieszamy.
Ciągle miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodajemy sok z cytryny, który przełamie słodycz ciasta i doda cytrusowego smaku.
Ciasto wylewamy do formo wyłożonej owocami mango. Wcześniej natłuszczamy boki formy.
Pieczemy w 180 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 15 min. do przestudzenia. Następnie kładziemy na formie talerz i ostrożnie odwracamy do góry dnem, by ciasto wyszło na talerz.
Pyszne i na ciepło, i po schłodzeniu. Solo, z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz