Jesień jabłkami stoi. I pysznymi ciastami zajadanymi pod kocykiem z kubkiem herbaty w ręku. Do tego świetnie nada się serniko-szarlotka. To ciasto idealnie pogodziło moją ochotę na sernik, a jednocześnie i na szarlotkę, jako że ostatnio zajadam się jabłkami. Pysznie polecam!
Inspiracja z moimi lekkimi zmianami.
Składniki (na formę 20x27 cm):
Spód:
- 300 g herbatników
- 150 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
Warstwa z jabłkami:
- 1,5 kg winnych jabłek, najlepiej boskoop - idealnie nadaje się do szarlotki
- 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 kisiel cytrynowy
- kardamon, cynamon
Warstwa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka w proszku
- 1 budyń śmietankowy w proszku
Dodatkowo (opcjonalnie):
- kruszonka
Ciasto:
Herbatniki mielimy bardzo drobno, dodajemy rozpuszczoną margarynę i jajko. Mieszamy.
Podpiekamy w 180 st.C przez 15 min. Studzimy.
Warstwa z jabłkami:
Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, szczyptę kardamonu i cynamon (ilość wedle preferencji).
Dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia.
Zimną masę rozprowadzamy na podpieczonym kruchym cieście.
Warstwa serowa:
Twaróg, budyń, cukier, jajka i mleko w proszku umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Ja wierzch posypałam kruszonką, dzięki czemu utworzyła się tam przyjemna chrupka warstewka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie temp zmniejszamy na 160 st.C i pieczemy jeszcze 40 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego życzą
Piekłam sernik z tego przepaisu wyszedł przeepyszny.
OdpowiedzUsuń