Nigdy nie próbowałam połączenia ryby z mięsem. A to jest bardzo ciekawe połączenie smaków. Po dodaniu kilku warzyw, sosu na bazie śmietanki i duszonej roszponki otrzymujemy pyszne danie! Tylko nie używajcie mleka, tak jak jak, bo się zważy ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 spore filety z dorsza przekrojone na pół
- 4 plastry szynki Prosciutto lub Serano
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 średniej wielkości biała rzepa albo spora pietrruszka
- 200 ml passaty lub 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 150 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- odrobina masła
- 1/2 cytryny
- 500 g roszponki
- 4-5 łyżek pokruszonej fety
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i zawijamy w plastry
szynki – odstawiamy na bok.
Cebulę drobno siekamy, marchew i rzepę/pietruszkę kroimy
w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy nieco masła, dodajemy pokrojone warzywa, passatę oraz kremówkę i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawiamy
solą i pieprzem.
Warzywa z sosem przekładamy do naczynia do zapiekania. Układamy na tym rybę owiniętą szynką i wstawiamy całość
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) na 35 minut.
Tuż przed podaniem dania wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu roszponkę, dusimy kilka chwil, aż zmięknie.
Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy porządnie pieprzem i odrobiną soli.
Na talerzu układamy porcję roszponki z fetą, na to ryba w szynce, całość polewamy sosem z warzywami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz