Letnia, owocowa, słoneczna tarta. Z masą serową jak z najlepszego sernika. I te soczyste brzoskwinie... Pychota!
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 250g ricotty
- 1 jajko
- kilka łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
- 2-3 brzoskwinie twarde (nie rozpadną się w czasie pieczenia, a i tak będą miekke)
- glazura cukiernicza (opcjonalnie)
Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia. Środek ciasta nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut.
Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia.
Wyjmujemy z piekarnika do przestudzenia.
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Na serku układamy brzoskwinie w cząstkach.
Brzegi ciasta można posmarować białkiem jaja i posypać cukrem.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posmarować specjalną glazurą cukierniczą (proszek, który rozrabia się w wodzie z cukrem), dzięki temu cisto uzyska piękny połysk.
Smacznego życzą
Smacznie :) wyglada jak kupne :)
OdpowiedzUsuńTeż często wykorzystuję do wypieków ciasto francuskie, warto je mieć zawsze w lodówce lub zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) pomysły na kolację