Niedzielne śniadanie. Kanapki inaczej. Chrupiące tosty, cieniutkie omlety i dodatki. Bez omlecików kanapki te smakowałyby dobrze, ale jajeczno-ziołowy dodatek ciekawie podkręca smak. Mi szczególnie zasmakowały pomidorowe, nieco słodkawe, omlety z mozzarellą i pomidorem.
Składniki (na 2 porcje):
Omlety:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół lub 1-2 łyżki ziół suszonych
- 1-2 łyżki pomidorów w zalewie z puszki
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 8 kromek chleba tostowego
- sałata
- ulubiona wędlina
- kulka mozzarelli
- pomidor
- świeża bazylia
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ziołami. W wersji pomidorowej dodajemy jeszcze nieco pomidorów z puszki rozgniatając ich miąższ. Ja usmażyłam najpierw z 2/3 masy omlety bez pomidorów, a do reszty masy jajecznej dodałam pomidory.
Na niedużej rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cieniutkie omlety, z ok. 4 łyżek masy.
Chleb tostujemy.
Na kromce układamy sałatę i złożonego w trójkąt omleta.
Nakładamy wędlinę, mozzarellę i pomidora.
Przykrywamy drugą kromką chleba.
Można dodać majonez lub ulubiony sos.
Smacznego życzą
Super tosty, pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń