Niedzielne śniadanie. Letnie śniadanie. Lekki i puszysty omlet biszkoptowy z malinami. Na słodko. Na dobry początek dnia. Dla humoru. Pysznie!
Składniki (na 1 szt.):
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 2 garści malin
- 3-4 łyżki maślanki/jogurtu naturalnego
- kilka łyżek miodu
Oddzielamy białka od żółtek.
Z białek ubijamy pianę.
Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję pół-płynną.
Drewnianą łyżką Mieszamy pianę z masą z żółtek.
Placek smażymy na odrobinie oleju na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przekładamy na drugą stronę. Ja robię to przekładając go najpierw na talerz, a następnie z talerza na patelnię surową stroną do dołu. Smażymy na drugiej stronie krótką chwilę.
Omlet podałam polany malinami zmiksowanymi z maślanką/jogurtem. Całość polałam miodem (ale już po zrobieniu zdjęć).
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od omletów na śniadanie.
OdpowiedzUsuń