Oglądaliście program Masterchef Junior? Muszę przyznać, iż biorące w nim udział gotujące dzieciaki były genialne. Chciałabym w ich wieku tak gotować. Kilka ich przepisów kiedyś wypróbuję (może, bo takich odłożonych na później przepisów mam co niemiara). Bardzo przemówił do mnie tagine z kurczakiem i karmelizowaną cebulą, który przygotowała Luiza z babcią mieszkającą niegdyś w Maroko. Chciałabym spróbować kiedyś takiego prawdziwego tagine. Póki co postanowiłam skorzystać z przepisu babci Zuzi. Danie okazało się absolutnie fantastyczne! Bardzo zadziwiło mnie, jakie jest pyszne! Ta masa przypraw sprawia, że danie nie przypomina nic, do czego w Polsce przywykliśmy. No bo jak to - cynamon w wytrawnym daniu?! A karmelizowana cebula "robi robotę", jest rewelacyjna!
I choć nazwa tagine odnosi się bardziej do typu naczynia do gotowania, to mianem tym określa się każdą potrawkę w nim przygotowaną. Kto nie mieszka w Maroku, może użyć jakiegokolwiek innego naczynia i ugotowac sobie swój tagine:)
Składniki:
- 7-8 średnich cebul (to wcale nie jest za dużo, nie rezygnujcie z jej, będzie pyszna!;) )
- 4 pomidory
- 700 g podudzi z kurczaka
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 marchewki
- 1 biała rzodkiew
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki miodu
- 100 g obranych ze skórki migdałów, posiekanych
- 2 łyżki jasnych rodzynek (dałam mniej niż w oryginale)
- 1 szklanka kaszy kuskus
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pomidory obierz ze skóry i zetrzyj lub zblenduj.
Na patelni rozgrzej oliwę, włóż podudzia, przypraw solą i pieprzem, podsmaż ze wszystkich stron, a następnie dodaj cebulę i pomidory.
Przypraw imbirem i czubatą łyżeczką cynamonu. Po kilku minutach dodaj nieco wody.
Marchew i rzodkiew obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Pokrojoną cukinię dodaj na 15 min. przed końcem gotowania.
Pozostałe cebule pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pół (a nawet nieco więcej) łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki miodu. Smaż do momentu, aż się skarmelizuje.
Migdały podpraż na suchej patelni, a rodzynki namocz w wodzie, aby napęczniały.
Kuskus zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje.
Ugotowany kuskus wyłóż na duży talerz, na wierzchu wyłóż mięso z warzywami i sosem, następnie karmelizowaną cebulę, a na zakończenie posyp prażonymi migdałami i rodzynkami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz