Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Moje ulubione (poza sezonowymi jagodziankami) to te z serem. Zajadam się nimi z lubością już od dzieciństwa. W końcu upiekłam moje pierwsze serowe drożdżówki. Okazją był wyjazd na majówkę. Do plecaka zamiast kanapek.
Składniki (na ok. 9 szt.):
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- ok. 0,5 szkl. mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 czubata łyżka cukru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
Lukier:
- cukier puder
- mleko
Dodatkowo:
- białko jajka
- 2-3 łodygi rabarbaru
- cukier
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Przygotowujemy nadzienie: składniki masy serowej mieszamy na gładką masę.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 8-10 kawałków, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm. Szklanką lub innym naczynkiem o płaskim dnie robimy głębokie wgłębienie na środku tak, by warstwa ciasta na spodzie była bardzo cienka (inaczej urośnie w czasie piecznia i wybrzuszy nadzienie).
Napełniamy je masą serową.
Napełniamy je masą serową.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem.
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, przesmażamy z odrobiną cukru, aż lekko zmięknie.
Na masie serowej układamy porcję rabarbaru.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C .
Mieszamy cukier puder z odrobinka mleka do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Lukrem polewamy wystudzone drożdżówki.
Smacznego życzą
pyszne drożdżóweczki !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kaśka
---------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń