czwartek, 14 kwietnia 2016

BUŁKI Z PARMEZANEM

              Proste i pyszne bułeczki na włoską nutę. Białe i mięciutkie w środku, złociste i chrupiące z zewnątrz. I baaardzo aromatyczne! Ser i zioła robią robotę;) 


Składniki (na 6 dużych bułek):
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • duża garść tartego sera typu parmezan
  • ok. 0,5 szkl. letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła: oregano, bazylia, majeranek, w sumie ok.1 łyżeczka
  • duża szczypta soli
Posypka:
  • duża garść tartego sera typu parmezan
  • po dużej szczypcie ziół: oregano, bazylia, majeranek
  • szczypta ostrej papryki
Dodatkowo:
  • jajko i bułka tarta

Drożdże i cukier rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Odstawiamy je na 10 min., aż zaczną bąbelkować i rosnąć. 
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, oliwę, sól i tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto.
Jeśli jest ono za suche - trzeba dodać wody/mleka, zbyt kleiste - dosypać mąki. 

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby urosło (dwa razy). 
Po tym czasie dzielimy je na ok. 6 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. 
Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą, dzięki której bułeczki nie rozejdą się na boki, ale będą rosły w górę.
Bułki odstawiamy na 30-40 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy wymieszanymi składnikami posypki.
Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 min.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz