Proste i pyszne bułeczki na włoską nutę. Białe i mięciutkie w środku, złociste i chrupiące z zewnątrz. I baaardzo aromatyczne! Ser i zioła robią robotę;)
Składniki (na 6 dużych bułek):
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- duża garść tartego sera typu parmezan
- ok. 0,5 szkl. letniego mleka
- 2 łyżki oliwy
- zioła: oregano, bazylia, majeranek, w sumie ok.1 łyżeczka
- duża szczypta soli
Posypka:
- duża garść tartego sera typu parmezan
- po dużej szczypcie ziół: oregano, bazylia, majeranek
- szczypta ostrej papryki
Dodatkowo:
- jajko i bułka tarta
Drożdże i cukier rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Odstawiamy je na 10 min., aż zaczną bąbelkować i rosnąć.
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, oliwę, sól i tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto.
Jeśli jest ono za suche - trzeba dodać wody/mleka, zbyt kleiste - dosypać mąki.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby urosło (dwa razy).
Po tym czasie dzielimy je na ok. 6 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą, dzięki której bułeczki nie rozejdą się na boki, ale będą rosły w górę.
Bułki odstawiamy na 30-40 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy wymieszanymi składnikami posypki.
Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 min.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz