To chyba przez tą szarówkę za oknem tak chce mi się czekolady ostatnio. Właściwie nie tyle czekolady, ile ciast czekoladowych. Niedawno robiłam tartę z czekoladowym ganachem, a teraz upiekłam sernik czekoladowy z wiśniami i dżemem czekoladowo-wiśniowym z chili. Pikantna nutka dodaje ciastu charakteru. Słodkie i ostre pasuje do siebie. Polecam.
Składniki (na tortownicę 26cm):
Masa serowa:
- 1kg sera mielonego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 3/4 szklanki wiśni z kompotu lub świeżych w sezonie, wydrylowanych i lekko odciśniętych
Na spód:
- 220g herbatników
- 1 łyżka kakao do wypieków
- 150g masła
- 1 jajko
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki dżemu wiśniowego, a najlepiej czekoladow-wiśniowego
Spód: herbatniki zmielić na pył, dodać kakao, jajko i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić.
Masa serowa: tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i topimy wraz z masłem w kąpieli wodnej, czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej na garnku z wolno gotującym się wrzątkiem. Odstawiamy do przestudzenia.
Ser, jajka, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieszczamy w misce i wszystko razem krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wiśnie i razem mieszamy.
Masę serową wylać na spód.
Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze, nie popęka.
Gotowy, wystudzony sernik polewamy polewą i odstawiamy do jej stężenia.
Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej identycznie jak wyżej. Dodajemy dżem, mieszamy, aż i ten się rozpuści. Polewamy ciasto.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz