Gdy zobaczyłam przepis (źródło) na dżem z wiśni i czekolady, a do tego z chili i rumem (!), wiedziałam, że nie minie wiele czasu, jak kilka słoiczków stanie w mojej spiżarence. I tak się stało. Dżem wyszedł rewelacyjny! Uwielbiam połączenie czekolady i czerwonych owoców, jak również czekolady i chili. Mojemu K. zaświeciły się oczy z radości po jego spróbowaniu;)
Składniki (na 3 słoiczki dżemowe):
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 2 małe suszone czerwone papryczki chili (ilość wedle własnych preferencji)
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki rumu
- 250 g cukru
- sok z połowy cytryny
- środek żelujący typu konfiturex
Wiśnie przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy połamaną czekoladę, cynamon i drobno pokruszoną w moździerzu papryczkę chili.
Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy cukier i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy sok z cytryny i rum, dokładnie mieszamy. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.
Dodajemy środek żelujący, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zbieramy pianę (jeśli jest) i rozlewamy gorący dżem do wyparzonych słoików. Wycieramy ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Można zapasteryzować.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz