czwartek, 6 sierpnia 2015

CZEKOWIŚNIA, czyli DŻEM WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY Z CHILI

            Gdy zobaczyłam przepis (źródło) na dżem z wiśni i czekolady, a do tego z chili i rumem (!), wiedziałam, że nie minie wiele czasu, jak kilka słoiczków stanie w mojej spiżarence. I tak się stało. Dżem wyszedł rewelacyjny! Uwielbiam połączenie czekolady i czerwonych owoców, jak również czekolady i chili. Mojemu K. zaświeciły się oczy z radości po jego spróbowaniu;) 

Składniki (na 3 słoiczki dżemowe):
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 2 małe suszone czerwone papryczki chili (ilość wedle własnych preferencji)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki rumu
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • środek żelujący typu konfiturex

Wiśnie przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy połamaną czekoladę, cynamon i drobno pokruszoną w moździerzu papryczkę chili. 
Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy cukier i gotujemy do całkowitego  rozpuszczenia.
Następnie dodajemy sok z cytryny i rum, dokładnie mieszamy. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.
Dodajemy środek żelujący, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zbieramy pianę (jeśli jest) i rozlewamy gorący dżem do wyparzonych słoików. Wycieramy ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Można zapasteryzować.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz