Składniki (na blachę 30x20cm):
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
Kruszonka:
- 3-4 łyżki masła
- mąka
- cukier puder
Budyń
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 400 ml mleka
- cukier do smaku
- ew. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypać na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
W tym czasie szykuję budyń oraz kruszonkę:
-kruszonka: topię masło i studzę. Dodaję równe ilości mąki i cukru pudru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)
-budyń: przygotowuję wg przepisu na opakowaniu dodając nieco mniej mleka, by był gęściejszy i się nie rozpłynął na cieście w czasie pieczenia. Gdyby był jednak za rzadki, można dodać nieco mąki ziemniaczanej, która zagęści budyń. Wystudzić.
Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 15 minut. Na wierzch wyłożyć budyń i posypać kruszonką. Radzę w miarę dokładnie obsypać budyń kruszonką, wówczas ten się nie przypali i nie stwardnieje na wierzchu. W sezonie można dać owoce, ale te, które najmniej puszczają soku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.
Smacznego!
nigdy nie piekłam drożdżówki z budyniem. muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapisuje bo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie łatwe! A jak z budyniem i kruszonką, to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńz budyniem;))
OdpowiedzUsuńwyszło idealnie :) a bałam się jak diabli... bo teściowa próbować miała! DZIĘKI za przepis wpisuję go do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy na dniach spróbuję:)Trzymaj kciuki!:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto , zrobilam bez budyniu , ale smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńniestety mi opadło w miejscach gdzie rozłożyłam bydyń...czy ma tak opaść? jeśli nie, to poproszę o paradę co zrobić, aby tak się następnym razem nie stało.
OdpowiedzUsuńHmmm, szczerze mówiąc, nie wiem, czemu mogło opaśc. Może nie wytrzymało ciężaru budyniu?
UsuńWłaśnie się piecze ,ciasto robiło się dobrze , konstystencja ciasta idealna,,,,
OdpowiedzUsuńMmmmm,ciasto idealne,polecam każdemu ,banalnie proste w przygotowaniu a smakuje wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńupieklam tradycyjna /ale skusze sie na twoja'zapewne bedzie pyszna.
OdpowiedzUsuńa ile to bendzie drożdży instant
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam przelicznika. Używam tylko świeżych drożdży
Usuńwitam mam takie pytanie co do budyniu a więc gdy nakładałem budyń to ciężko było go rozprowadzić i ciasto w tych miejscach się zapadło może budyń był za zimny??
OdpowiedzUsuńBudyniu nie rozsmarowuję, tylko robię gęsto "kleksy" na cieście. Może się zdarzyć, że budyń lekko się zapadnie w cieście, ale nie powinien w nim utonąć. Być może był za gęsty, a zatem za ciężki?
UsuńWlasnie robie ciasto.. mam nadzieje, ze mi wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się pysznie uda:) Daj znać, czy i jak wyszło.
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńA wiec zrobilam i wyszlo.. ale mam pewne uwagi do przepisu :P ..bo w skladnikach nie ma cukru waniliowego, a dalej w przepisie jest.. i hmm.. ile go dac? Ja dalam cala paczke... co do drozdzy to sie pomylilam, bo myslalam, ze pisze 10gram i tyle dalam... i wyszlo idealnie :) ..nawet mialam wieksza blache bo 35x45cm i cala jest zapelniona i wyroslo do gory.. pierwszy raz w zyciu zrobilam ciasto drozdzowe.. w smaku rewelacja.. i budyn nie opal.. ladnie jest nagorze.. noi zrobilam lukier... polecam ten przepis :)
super przepis :) przyda się akurat dzisiaj :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ---------> http://yinyelram.blogspot.com/ jeśli ma Pani ochotę :)
właśnie siedzi w piecu, zapach nieziemski a i konsystencja wszystkiego przed włozeniem do pieca też chyba wyszła ok :) Nie mogę się juz doczekać jak będzie gotowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniale:) Daj znac, jak się udał
Usuńrewelacyjne! juz dawno tak mi nie smakowało ciasto drożdżowe! :) Wczoraj sama pożarłam cały dłuższy pasek z blachy ;)
UsuńZrobiłam wczoraj. Ale od początku. Mój synek uwielbia drożdżówki z budyniem i prawie codziennie na spacerze jedną dostaje, ale... jak poczytałam z czego są zrobione... to włos mi się na głowie zjeżył i zamiast drożdżówki kupiłam drożdże i trafiłam na ten przepis. Zrobiła go w blaszce 40x24 - bo tylko taką dysponowałam i wyrosła pięknie na 5 cm. Wykonanie prościutkie, a smak rewelacja. Nie pokrywałam całego budyniu kruszonką ale wcale nie stwardniał. Ciasto jest pięknie wyrośnięte, mięciutkie, pachnące. Dodatkowo zrobiłam lukier z mleka, cukru pudru i kilku kropel olejku waniliowego. Od dziś drożdżówki ze sklepu - żegnajcie! Zaraz wypróbuję jeszcze jakiś przepis. Dzięki!
OdpowiedzUsuńWyszło super! Mam wrażenie, że jednak ilość drożdży jest za duża, bo zbytnio je czuć w cieście. Poza tym - rewelacja! Dałam kawałki jabłek pod masę z budyniem. dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń