Niedzielne śniadanie. Letnie, lekkie, soczyste, słodko-wytrawne. Sałatka z dodatkiem miodowo-złotego melona odmiany cantaloupe. Ten melon + mozzarella + szynka parmeńska to bardzo klasyczne połączenie. Stwierdzam, że soczysty, lekko słodki dodatek w postaci melona lub arbuza (jak w sałatce z arbuzem i fetą) świetnie się sprawdza w towarzystwie wytrawnych składników.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści rukoli lub mixu rukoli z roszponką
- 1 spory melon cantaloupe
- ok. 20 małych kuleczek mozzarelli
- 4-5 plastrów szynki długo dojrzewającej typu parmeńska
- glazura balsamiczna
Na talerzu rozkładamy rukolę.
Melona przekrawamy na pół, z każdej połówki wykrawamy specjalnym przyrządem kuleczki lub kroimy go w kostkę.
Szynkę kroimy w niewielkie kawałki.
Melona, szynkę i kulki mozzarelli układamy na rukoli.
Polewamy glazurą balsamiczną.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz