środa, 27 września 2017

MAKARON ZKREMOWYM SZPINAKIEM I RYBĄ

        Lekki, smaczny i pożywny obiad. Tagliatelle ze szpinakiem wymieszanym z delikatną ricottą, a do tego biała ryba (choć świetnie sprawdzi się także łosoś). Kropkę nad stanowią prażone płatki migdałów, absolutnie z nich nie rezygnujcie! Ich orzechowy smak świetnie się komponuje zarówno ze szpinakiem jak i z rybą (co było dla mnie lekkim zaskoczeniem - ryba i orzechy).




Składniki (na 4 porcje):
  • 1 spora cebula
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (pulpy)
  • 3-4 łyżki ricotty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • 4 filety ulubionej ryby (dorsz, sola, łosoś)
  • makaron tagliatelle
  • 3-4 łyżki płatków mogdałowych
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju.
Dodajemy szpinak i podgrzewamy, aż się rozmrozi. 
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażymy mieszając.
Dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente.
Rybę doprawiamy solą i pieprzem i albo smażymy na patelni, albo gotujemy na parze, albo pieczemy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż będą rumiane.
Makaron podajemy z porcją szpinaku, na nim ryba, całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz