Niedzielne śniadanie. Takie trochę bez planu. Zrodzone pod wpływem chwili. Wiedziałam, że będzie dobre (jajko i awokado zawsze się sprawdzają), ale nie spodziewałam się, że aż tak! W ciepłej tortilli znalazł się smażony kurczak z kremowym awokado, które wraz z płynnym żółtkiem stworzyło coś w rodzaju przepysznego sosu. Całość jest wyśmienita!
Zdjęcia robione naprędce, bez przygotowania, gdyż nie sądziłam, że to danie będzie warto uwiecznienia, ale jakże przyjemnie się zaskoczyłam:)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
- 4 jajka
- 1 bardzo miękkie awokado
- 4 łyżki serka kanapkowego
- sok z limonki
- 4 małe placki tortilli
- olej do smażenia
Mięsko kroimy w paski, smażymy na odrobinie oleju.
Smażymy jajka sadzone.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ, który kroimy w plasterki.
Placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym.
Na środku placka układamy kawałki kurczaka i awokado, a na tym jajko sadzone żółtkiem do dołu tak, by rozlało się do środka.
Placki składamy tworząc pakiety.
Można jeść od razu lub podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 30 sek.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz