Sezon dyniowy pomału się kończy. Kto nie miał okazji, niech koniecznie spróbuje pierogów z farszem z dyni właśnie oraz ziemniaków i fety. Najlepsze są na drugi dzień odsmażone na złoty kolor. Do tego sos ze śmietany kremówki z cebulką lub szczypiorkiem. Pysznie!
Składniki (na ok. 40 szt.):
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 1/3 szkl. ciepłej wody
Przesianą mąkę wsypujemy do miski lub na blat, robimy po środku dołek i wbijamy jajko.
Następnie dodajemy jogurt, olej i sól.
Całość mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się poddawać.
Przykrywamy miską i odstawić na około 10-15 minut.
Nadzienie:
- ok. 750 g świeżej dyni
- 500 g ziemniaków
- 200 g fety (prawdziwej, twardej)
- 2 cebule
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 180 st.C, aż będzie bardzo miękka, ok. 1-1,5 godz. Najlepiej robić to przy okazji pieczenia czegoś innego, nie marnujemy czasu i prądu.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy na puree.
Ziemniaki obieramy, gotujemy i dokładnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy.
Fetę kroimy w mała kostkę.
Puree z dyni i ziemniaków mieszamy z cebulą, dodajemy fetę, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą cienko wałkujemy i wycinamy koła.
Na każde koło nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.
Sos:
- śmietanka kremówka
- odrobina mąki
- ser typu parmezan
- szczypiorek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Śmietankę podgrzewamy, zagęszczamy odrobiną mąki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pierzem, dodajemy parmezan i szczypiorek.
Pierogi najlepiej smakują odsmażone na złoty kolor, polane nie za dużą ilością sosu i posypane tartym parmezanem.
Smacznego życzą
Ślinka leci, a ja jestem głodny. Gratuluję tak wspaniałych pomysłów. Zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.