Ciasto czekoladowe. Z burakami. Lekko wilgotne, długo świeże, buraki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku. Konieczne z polewą z czekolady. Krótko i do rzeczy: pyszne! Polecam!
Składniki (na keksówkę 33 cm):
- 460 g ugotowanych buraków
- 300 ml oleju z pestek winogron
- 6 jajek
- 2,5 szkl. mąki
- 2/3 szkl. kakao
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki esencji waniliowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- tabliczka (100 g) czekolady
- trochę śmietanki kremówki
- orzechy laskowe
Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszaj z olejem i rozmąć porządnie z jajkami, posól.
W osobnej misce przesiej sypkie składniki, tj. mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Zmieszaj porządnie sypkie z buraczaną masą.
Wyłóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 170-180 °C. Potem przykryj papierem do pieczenia lub aluminiową folią i dopiekaj przez 15- 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy wystygnie, ostrożnie wyjmij z foremki.
Z czekolady i śmietanki przygotuj polewę – zrób to najlepiej na tzw. kąpieli wodnej.
Ozdób ciasto polewą i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Smacznego życzą
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Pyszne są takie ciężkie, wilgotne ciasta z warzywnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuń