Weekendowe śniadanie. Baza - chrupiące chlebowe tartaletki, w roli głównej - kremowa jajecznica ze śmietaną, dodatki - karmelizowana cebulka i wędzony dorsz. Kropkę nad i stanowi koperek. Pyszne! Nawet mnie zaskoczyło, jakie to śniadanie wyszło smakowite. Takie tartaletki sprawdzą się również jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi.
Składniki (na 2 porcje):
- 4-5 kromek chleba tostowego
- 1 cebula
- ok. pół szklanki mięsa z wędzonej ryby, u mnie dorsz, obranego z ości i podzielonego na mniejsze cząstki
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietany 12%
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórkę. Chleb wałkujemy na cienki placek.
Foremki na tartaletki/babeczki smarujemy masłem, wykładamy je chlebowymi "plackami". Zapiekamy kilka minut, aż zbrązowieją.
Cebulę siekamy w cienkie piórka, przesmażamy, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy łyżeczkę cukru i na małym ogniu smażymy, aż się skarmelizuje. Nie można przypalić!
Jajka roztrzepujemy w miseczce, solimy, pieprzymy, smażymy na maśle lekko ściętą jajecznicę. Wówczas dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i chwilkę smażymy. Wg mnie najlepsza jest taka lekko wilgotna jajecznica.
Na chlebowych tartaletkach układamy porcję jajecznicy, na to cebulka, dorsz i koperek.
Smacznego życzą
fajna przekąska; :-)
OdpowiedzUsuń